Bingons historia

Free Bets

 

Människan har så långt man kan minnas visat prov på att vara oerhört tävlingsinriktad. Tänker man efter så består också livet till större delen av spel i olika former: som barn ska man alltid springa ikapp, som tonåring är det en ständig jakt efter den där perfekta jackan eller de där snyggaste skorna som ska göra klasskompisarna alldeles gröna av avund och som vuxen kan många dagar kännas som en ständig kamp.

Det är kanske inte så förvånande att många då gärna söker sig till en alternativ värld, en värld där man kan komma bort från alla dessa ständiga bekymmer och krav. I denna värld kan man träffa andra likasinnade att skratta och fika med, medan man sitter och väntar på den där drömlika vinsten. Just det, Bingo var ordet!

Enligt källor, ska Bingo ursprungligen komma från ett tidigare spel kallat ”Beano” som troligen härstammar från Europa, men spridit sig till USA. Inom detta spel skulle man enligt utsagor ha använt sig av just bönor för att markera sina uppropade siffror på ett kort. Hade man sedan en hel rad med bönor, var det bara att ropa ”Beano” för att kamma hem vinstpotten. Låter det bekant? Ser man tillbaka på detta, medan man har dagens Bingo i tankarna, så är det egentligen inte speciellt mycket som har förändrats sedan ”Beano” tiden. Men självklart har tekniken gjort sitt för att utveckla spelet, göra det bättre och mer tillgängligt, samt ge det ett allt mer lockande, modernare utseende.

I Sverige blev man inte bekant med Bingo förrän tidigt 1960-tal, då det anordnades en bingokväll i en föreningshall i Skåne, i syfte att samla in en extra slant till klubben. Tydligen blev denna premiär en succé, då bingospelet snabbt spreds i landet och fångade många nyfikna tävlingssjälar.

Intressant är att större delen av intäkterna från bingospel går till olika slags föreningar, varav vissa av dessa inte skulle kunna överleva utan den inkomst som bingospelen ger dem. Inte sällan gäller detta föreningar i idrottens tecken, med direkt eller indirekt koppling till ungdomsverksamhet.

Att få en välbehövlig paus från den ibland alltför hektiska vardagen, gör således inte bara gott i själen. Man får inte bara en chans att träffa nya människor och byta ett ord eller två, utan man kan till och med få ihop en ordentlig slant om man har turen med sig. Medan man själv får lite underhållning, gör man även en god gärning och bidrar till en sundare samhällsutveckling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *